2007. január 2.

Miért nem nagyszerű a Wikipédia: 130. rész

Tudta-e Ön, hogy a tiszaeszlári pernek nem volt köze a vérvádhoz, ezt csak a védelem próbálta meg ráhúzni az ügyre, hogy diszkreditálja a gyilkosság vádját?

És tudta-e Ön, hogy "A korabeli napisajtó adatai megbízhatóbbak, mint az elfogult filoszemita szerzők szubjektív véleménye."?

Megtudhatja mindezt és még sokminden mást a Magyar Wikipédiából, 2007-ben.

Az ingyenkonyhás allegóriánál maradva a most megint az az érzésem, hogy valaki nagy buzgalommal főzi bele a döglött patkányokat a kondérba, nekem meg félre kell néznem, és hámoznom tovább a krumplit, mert én ahhoz értek.

Mondok egy másik hasonlatot. Amatőr sulimagazin sportrovatát szerkeszted, tudósítást írsz arról, hogyan szerepel a gimnázium kosárcsapata. A "100 éve történt" rovat szerkesztője történelmi tárgyú cikkében feleleveníti az antiszemita irodalmi folklór legszebb hagyományait, persze először csak óvatosan, maszatolás szintjén.

  1. Nekiállsz vele vitatkozni, aki nálad sokkal többet foglalkozott a témával (annak ellenére, hogy hülyeségeket ír),
  2. szöszmötölsz tovább a sportrovatoddal úgy, hogy közben nem törődsz az ő írásaival
  3. megpróbálsz kompromisszumra jutni, hogy csak kicsit legyen antiszemita a végeredmény (2 + 2 = 4,5)
  4. hagyod a véres francba az egészet
Én megpróbáltam már mindet és egyik sem jó megoldás.
  1. Soha nem lesz annyi energiád mint az ilyen megszállottaknak, hacsak nem vagy civilben is a téma szakértője és mindkét oldal irodalmának ismerője. Pár éve megpróbáltam ezt a sumér áfium ellen, de interneten egyszerűen nincs hozzá elég forrás, míg a megszállotaknak ez az élete és polcnyi irodalma van otthon arról, hogy Jézus pártus herceg volt.
  2. A neveddel, az esetleg színvonalas tartalmaddal legitimálod azt a gennyet, amit a turbómagyarok bocsátanak ki magukból, akiket kevesebben vennének komolyan, hogyha a Szittyakürtben jelenne meg az anyaguk, mert ott a körítésből könnyű lenne őket felismerni.
  3. Talán ez mégrosszabb, mint a 2.
  4. Ez tűnik a legjobbnak, viszont ezzel át is engeded nekik a terepet és egy papíron ígéretes jó ötletet veszni hagysz.
Pedig már kezdtem megint visszanyerni a lelkesedésemet. Annyira szecska a magyar web, annyira nincs rajta szinte semmi információ, hogy óriási az űr, amit a WP betölthetne.

Mindig próbálom emlékeztetni magamat, hogy az igazi megoldás megvárni, amíg akkora lesz a szerkesztőgárda, hogy minden területen van elég szakértő, aki csípőből feltakarítja a trutyit.
De, ha addig is közreműködök, akkor ez a hozzáállás túlságosan is hasonlít a 2-es pontra.

A számomra már már totemisztikus erejűvé vált pozitív példa, amit ilyenkor felidézek a Szálasi szócikk, amely egy az egyben a Szittyakürtből másolt cikk volt és szinte senki, vagy csak minimális mértékben nyúlt hozzá (2-es, illetve minimális részben 3-as stratégia) nagyjából 9 hónapig. Akkor jött végre egy szerkesztő, aki megírta rendesen, így mostanra vállalható lett. Aznap pezsgőt bontottam.

Szalasi_szocikk_pezsgovel

Sajnos a történet túl kevésszer ismétlődött meg ahhoz, hogy fenntartsa az optimizmusomat.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a belső kommunikáció problámája (kicsit konkrétabban a nem működő véleménykérésé). Lehet, hogy volna, akinek még kedve is van összepofozni a cikket, mert érdekli az antiszemitizmus vagy az adott korszak történelme, csak nem tud a dologról (én is itt olvastam róla először). Nyilván nem az éppen arra járó RC-járőrözőknek kéne leállniuk vitatkozni minden egyes szélsőségessel. Fel kell hívni rá a többiek figyelmét, aztán továbbmenni.

    Az egyébként nem sokat számít, hogy legitimálod-e, mert az enwiki mindenképp megteszi - a "tiszaeszlári vérvád" keresésre pl. első helyen hozza a cikket a gugli. A lassan talán beinduló értékelő műhely viszont ígéretes ilyen szempontból.

    VálaszTörlés
  2. Tgr, igazad van abban, hogy nem érthet mindenki mindenhez, de túl sokszor ismétlődik el hasonló történet, hogy egy fáradthatatlan megszállott, ha nem is sajátít ki teljesen egy témát (bár itt jelenleg ilyesmi felé mutat a dolog) "elhúzza" egy olyan irányba a tartalmat, ami laikusoknak szinte még OK-nak is tűnhet, de egy szakember már a tenyerébe temeti a kezét, mikor meglátja.

    Az EnWiki brand-je valóban húzza a HuWikit, nélküle könnyen elképzelhető, hogy nem is létezne a magyar. Ugyanakkor azért gyanítható, hogy az emberek fejében el is különül az EnWiki és a HuWiki brandje: "Editing in HuWiki"

    VálaszTörlés
  3. Inkább annyi a titok, hogy három évvel és egy világnyelvvel előbbre van az enwiki, mint a huwiki. Átkattintani kb olyan, mint három évet ugrani az időben. Legalábbis annak, aki tud angolul.

    VálaszTörlés
  4. Csak szólnod kell, és ha rajtam múlik, többször is bonthatsz pezsgőt :)

    VálaszTörlés