2008. április 1.

TV2: A kiválasztott - Wikipédia kamucikk a kamuviperáról


No megvolt a magyar Wikipédiában is az első Wikiscanner-szerű ügy. Kiderült, hogy a TV2 nézhetetlenül gagyi Urigelleres külföldiből újramelegített showműsorához az állítólag mérgező vipera helyett egy nemmérgező boát használt, amit "dzsungelviperának" kereszteltek el. A szokásos Blikkes kampány mellett azonban ez esetben már a webre is odafigyeltek. Vélhetően mikor látták, hogy a beharangozó kampány közben panaszkodik a nép, hogy 0 találat van a "dzsungelvipera" kulcsszóra, csináltak egy kamucikket a TV2.hu domainből regisztrált userrel az adást megelőző napon este "dél-amerikai dzsungelvipera" címen a Wikipédiába.

Azóta ezen címszó alatt magáról a manipulációs kísérletről tájékozódhat a kedves közönség. (Meg kell jegyezni nem maguk a wikipédisták, hanem bloggerek szúrták ki először...)

Több szinten is ultragagyi a műsor egyébként:

  • Uri Geller egy ezerszer lejáratódott piti kókler a kilencvenes évekből, a legtöbb trükkjét rég leleplezték már. Pl. itt egy videó a természetfeletti iránytűforgatásról mágnessel.
  • A műsor annyira hatásvadász, hogy fizikai fájdalmat okoz a nézése. (Esetleg betépve lehet, hogy jó.)
  • A bemutatott varázstrükkök kínosan bénák, egyszerű összebeszéléssel, vagy megjelöléssel simán reprodukálhatóak, semmi érdekes nincs bennük.
  • A magyarizált változatban még ezek a gagyi trükkök sem újak, hanem a külföldön már lefutott sorozatokból vannak olcsósítva. Pl. kígyó + amfora + bögyösmaca műsorszám amerikai és magyar változat. Vegyük észre, hogy az amerikai 4x rövidebb és 3x annyi kígyó van benne. :)
  • Sokat elárul, hogy a kígyóérzékelő lófarkas parafenomén és Uri Geller alig bírják ki vigyorgás nélkül, mikor a hihetetlenül halálos kígyó marásáról beszélnek.
Körbenézve az angol Wikipédia cikkében volt egy rész az amerikai változatban, ami tetszett. Az ottani egyik zsűritag Criss Angel valójában szkeptikus és mikor az egyik halottlátó nagyon erősködött, hogy márpedig itten természetfelettiség forog fenn, akkor kivágott a zsebéből 2 borítékot, hogy banyek, ne bullshiteljél, akkor itt van: adok neked, vagy a Gellernek itt helyben 1 millió dollárt ha mondtok bármi tényszerűt arról, hogy mi van a borítékban. Uri mester később is csak mellébeszélni bírt, nem kellett neki a milka.

És ami az egészben legszánalmasabb: ezt az utóhígított trágyát másféllmillióan nézték honfitársaink közül.

Felkapta a dolgot jópár blog is:

1 megjegyzés:

  1. Nana hogy nem kell nekik a penz, kulonben mar reg le kellett volna csapniuk James Randi millkajara:
    http://www.randi.org/joom/challenge-info.html

    VálaszTörlés