2008. április 15.

Önmotiváció kockafej módra

Adottak az alábbiak:

  • megdöntöttem súlyrekordomat az utóbbi időben
  • a dollárom folyamatosan veszti el az értékét
  • szeretnék megvenni egy elektronikai terméket, de lelkiismeretfurdalásom van, hogy már megint konzumerista birka vagyok és nemcsak az elhízásban amerikanizálódtam, de az azonnali kielégülés (instant gratification) igénye is megfertőzött itten
  • nagyon nehezen tudom magam motiválni, hogy rendszeresen testedzek bármilyen formában
A megoldás: Google Spreadsheets alapon készítettem egy rendszert, amiben századmérföld pontossággal beírom, hogy mennyi távot kocogok a futógépen. Már az egészen rövid távra is kapok kreditet, de az érték az egy alkalommal lefutott távolság növekedésével négyzetesen nő, ami arra ösztönöz, mindig egyre hosszabb távot próbáljak futni. Példa: 1 órányi folyamatos futás 18,5-ször ér többet, mint 10 percnyi, 2 órányi pedig már 72-szer.

Amint összegyűlik elég kredit, megveszem magamnak az elektronikai terméket, állóképességem alapján újrakalibrálom a képletet és elindulok a következő jutalomért.

Tegnap kezdtem, eddig a szükséges kredit 0,41025%-a van meg. Ha nem növelem a tempót, akkor kb. másfél év múlva gyűlik össze a kívánt összeg... Addigra már közben valószínűleg leesik a termék ára is, haha. :)

Egyfajta RPG a dolog, a futás benne a grind.

Lásd még: deferred gratification.

6 megjegyzés:

  1. Ez nem biztos, hogy megoldja a súly problémát. Mert pl. többet eszel vacsorára mert azt gondolod tornáztál eleget, illetve gyorsabban fogysz mert többet alszol: http://tinyurl.com/6m5x2t
    Szóval, bele kellene kombinálni a kalóriafogyasztást is, tizedkalória pontosan. Illetve az kimenetet is, és akkor eljutunk a fogyózás alapképletéhez:ítlésszsittmór.

    VálaszTörlés
  2. Zsoltibá, nem aggasztana a súlyom, ha közben le tudnám futni a maratont. ;)

    Egyébként amennyit én bírok jelenleg bohóckodni, az nagyjából 300 kcal elégetésére elegendő alkalmanként: fogyásra alkalmatlan.

    Gondolkoztam már, hogy az elvesztett fontok után is adok magamnak kreditet, csak az megbonyolítja a kísérletet. Még agyalok, aztán lehet, hogy arra is illesztek egy négyzetes függvényt. :)

    VálaszTörlés
  3. Hat en ezt a dolgot, szinten infos reven, ugy oldottam meg, hogy a hazam elotti parkot futom korbe :) Az meg erdekes is, ha kozben elkepzeled, hogy goblinok kergetnek :D

    Na meg jarok Krav Maga-ra.. Egy ilyen edzes oregem feler egy egesz evnyi futassal :D amit ott muvelunk uhhh... Ajanlom figyelmedbe :)

    VálaszTörlés
  4. Tamogatom a kuzdosportos megjegyzest, ha kicsit altalanosabban is: nekem az tunik a leghatekonyabb edzesnek, amikor nem a fekvotamaszt meg a kaloriat szamolod, hanem valami masra koncentralsz, es a fizikai munka masodlagos: DDR, formagyakorlat, csapatjatek, akarmi.

    VálaszTörlés
  5. Családosan, suburbiában nehéz megszervezni.

    VálaszTörlés
  6. Zseniális, kedvet kaptam az edzéshez. :)

    VálaszTörlés