2008. május 26.

Ikariam - webes játék




Totál szét voltam csúszva most a hosszú hétvégén, úgyhogy értelmes dolgok helyett kipróbáltam az Ikariam nevű, böngészőben játszható, ingyenes stratégiai játékot.

Egy erősen leegszerűsített Civ-re emlékeztet, városfejlesztéssel, kutatással, kereskedelemmel, kémkedéssel, diplomáciával, amelyik csak az ókorban marad (+ retró harci robotok). Ha jól értem, összesen asszem 13 városunk lehet max és nem lehet egymás városait véglegesen elfoglalni, csak fosztogatni, blokád alá vonni, vagy rövid időre megszállni.

Emiatt nem is lehet végleg "elveszíteni" a játékot, a legrosszabb, ami történhet, hogy némileg lemaradunk a fejlődésben. Az igazi cél, az, hogy a ponttáblázatban minél feljebb küzdjük magunkat.

Érdekes az üzleti modell: reklámok helyett a játékosok pénzért jobb áttekintést engedő felhasználói felületet bérelhetnek, vagy átmenetileg kereskedelmi, termelési bónuszokat vásárolhatnak maguknak.

Számos nyelvre le van fordítva a felület, köztük magyarra is. A fiamat is érdekelte, úgyhogy csináltunk neki is egy accountot. (Az angol verziót kérte.)

A kedvencem a játékban az, hogy lassú, kezdetben percekig, később órákig tart megépíteni egy épületet, felfedezni egy technológiát vagy lefolytatni egy hadműveletet. Így elég naponta kb. 2-szer ránézni a városunkra, ha nem vagyunk megszállottak. Ilyen szempontból kicsit olyasmi, mint a teve club (volt sok éve mikor utoljára néztem).

Már nagyon régen (97?) is voltak ilyen webalapú, MMO "stratégiai" játékok, az igazi különbséget elsősorban a grafikában és némileg a bonyolultságban látom.

Viszont 7-8 éve játszottam egy fantasy play by mail stratégiai játékot, egy magyar szerveren, az teljesen szöveges alapú, az Ikariamnál bonyolultabb, időigényesebb és brutálisabb volt. (Ha az akkori szövetségesem emlékszik a nevére, akkor légyszi írja meg.)

Az Ikariamhoz van IRC csatorna, fórum több nyelven (pl. magyarul) és viszonylag jó wiki is. Én jelenleg a 13276-ik legjobb játékos vagyok a szerveren. :)

7 megjegyzés:

  1. http://travian.hu/ igazan addigtiv, toroltem is magam, mostanaban egyebkent iszonyu sok ilyen game van, mindenhol a penzert veheto extrakra mennek ra, gondolom ez hatekonyabb mint a banner.

    VálaszTörlés
  2. A nagy magyar travian fellangolas idejen en is kiprobaltam valami hasonlot (tribal wars), csak eleg hamar oda jutott a dolog, hogy percre pontos menetrendeket kellett kitalalni aru- es csapatmozgasokra. Ami tetszett is, kiveve, hogy ezeket emberi erovel kellett volna vegrehajtani, tehat mondjuk hajnali kettokor felkelni kattintani egyet. A haboruskodasrol nem is beszelve.

    VálaszTörlés
  3. Én a travianból kimaradtam.

    Bár még csak az elején járok, az Ikariam-ban, amennyire én látom, az építkezésen van a hangsúly, a katonásdi nem igazán fontos (ha nem akarsz vele foglalkozni).

    Viszonylag egyszerűen be tudsz pakolni akkora védelmet a városodba, hogy ne érje meg másoknak megtámadni (többe kerüljön a hadművelet, mint amennyi a zsákmány).

    VálaszTörlés
  4. Az Ikariamnak egy hibája van, de az nagy: nem éri meg háborúskodni. Lényegében egy hónap alatt el lehet érni egy olyan fejlettségi szintet, hogy háború nélkül unalmas legyen. Háborúzni meg max passzióból érdemes, mivel rabolni amúgy se lehet semmit (ha alacsony a támadott kikötő mérete, akkor nem nagyon lehet elvinni semmit, így persze senki se fejleszti fel)
    A Travian ebből a szempontból jobb. Ajánlom még az Ogame-t az sci-fi téma, igaz csak szöveges, de ott elég komolyan összekell kaparni az utolsó fémet is ha fejlődni akarunk.

    VálaszTörlés
  5. én is játszok ikariamot:) jelenleg a 2350. legjobb játékos vagyok, van 3 városom és a fővárosom szintje 19-es, a másik kettőé pedig 16 és 14-es szint. szerintem nagyon jó ez a játék! én élvezem:D

    VálaszTörlés
  6. Az ikariam nem rossz.. a travian nem tetszik, nekem a klánháború tetszik a legjobban..

    VálaszTörlés
  7. bravo..én beszélni kicsit magyar..
    Ha valaki kérdezi majd azt mondom h 5 éves vagyok. akkor nem tűnök ennyire idiótának..

    VálaszTörlés