2008. május 21.

RPG (ihletésű) fogyókúra

Aki játszott pl. World of Warcraft-et, Final Fantasy-t vagy más, számítógépes RPG-t, az tudja mennyire addiktív bír lenni az ilyesmi (mármint az erre hajlamos milliók számára). Az a vicc, hogy maga a tevékenység, amit egy WoW játékos végez, hogyha kivesszük belőle a jutalmazást (jobb felszerelés, erősebb karakter) akkor többnyire egy unalmas, szinte végtelenül ismétlődő, mechanikus dolog, effektíve egy mókuskerék (grind). A trükk az, hogy mindig megcsillantunk valamifajta jutalmat a játékos orra előtt: ha befektet még egy fél órát, akkor közelebb kerül hozzá, ha befektet 2 órát, akkor meg is kapja és akkor erősebb lesz. Persze a mókuskereket is ugyanannyival nehezebb lesz hajtani majd, de ezt még nem érzi, mindig bele tudja élni magát, hogy a következő dűne mögött már ott lesz az oázis.

Pár hete azon törtem a fejet, hogy hogyan tehetném a sportolást és a fogyást az RPG játékokhoz hasonló módon addiktívvá a magam számára. Az eredmény egy egyre növő Google Spreadsheet lett, amibe feljegyzem mennyit sportolok, mennyi a testsúlyom minden reggel és ezekből kiindulva (menet közben egyre bonyolódó exponenciális képletek alapján) pontokat ("kreditet") adok magamnak, amit, ha elegendő összegyűlt, átváltok dollárra és megveszem majd belőle a jutalmat.

Most, hogy a térdemet széttrancsíroztam (jelenleg is be van jegelve), a sportban szünetet vagyok kénytelen tartani, de a fogyis részt azért folytatom közben. Pl. tegnapelőtt kiegészítettem a táblázatomat és a grafikonjaimat mozgó átlagokkal. Az alábbi grafikon pl. azt mutatja, hogy hogyan alakul az utolsó 10 nap átlagának súlyváltozása (kék), illetve ennek az értéknek a 10 napos mozgó átlaga (piros). Látszik, hogy átlagosan kb. 0,35 font (0,15 kg) az, amit leadok naponta.



A Warcraft-ben volt egy olyan addon, ami kiírta a képernyőre, hogy mennyi XP-t gyűjtöttünk átlagban óránként, és ezzel a tempóval mennyi idő még elérjük a következő szintet. Valahogy így nézett ki:



Tegnap egy ehhez hasonlót készítettem én is Mostantól a táblázatomban egyből látom, hogy a jelenlegi tempómat és súlyomat (pontosabban ezek mozgó átlagait) figyelembe véve mikor érem el a megcélzott súlyt: nagyjából július vége.



A motivációs részt sikernek könyvelem el. Minden nap ráállok a mérlegre és tényleg kiváncsian várom, hogyan alakulnak a számok. A mozgó átlagok használata óta nem keseredek el pár deka pluszon, mert ha izé, az anyagcserém ritmusa esetleg nem úgy alakult aznap, hogy kisebb az érték, mint az előző mérés, az átlagok attól még lefelé tendálnak. A konditeremben is mindig kihívás, hogy egy icipicivel tovább nyomjam a futógépet (a négyzetes függvény miatt nagyon megéri).

Sportnál feljegyzem az időt, az átlagpulzust, és hogyha mérhető, akkor a lefutott távot. Ezenkívül egy-egy SMS-nyi összefoglalót írok a táblázatba arról, hogy miket eszek, mi van a térdemmel, mennyire bírom a tempót stb. Így pl. látom, hogy a múltkor 10 nap szünetet tartottam mikor eldurrant a lábam, most ezt duplázom majd 20-ra (bináris exponenciális visszalépés).

2 megjegyzés:

  1. Ne feljtsük el, hogy ez az életed végig tartó játék. A jutalom az, hogy dagadtad döglünk meg a végén :)
    Egyetlen megoldás, hogy olyan rutint vezetsz be ami a napi akaraterő adagodat nem meríti le. Gondolom nem kell részleteznem, hogy a gyakori .15kg -os fogyás méricskélés miért nem vezet sehova :)

    VálaszTörlés
  2. Én most úgy gondolom, hogy mikor elérem a kívánt súlyt, onnantól másik játék kezdődik. Valszeg onnantól arra adok magamnak kreditet négyzetesen, hogy egy bizonyos sávban tudom tartani minél hosszabb ideig a testsúlyom mozgó átlagát.

    Azt remélem egyébként, hogy a térdem addigra rehabilitálódik, és ismét a sport-vonalon lesz a hangsúly. Ez az egész bohóckodás onnan kezdődött, hogy elhatároztam: le akarok tudni futni 5 mérföldet naponta. (Nem a fogyás miatt, a testsúlyom öreg házasemberként, akinek -- lekopogom -- nincsenek komoly egészségügyi problémái, önmagában nem foglalkoztat annyira. Csak olyan hobbi, akaraterőpróba, elhatározás, kihívás, minthogy "na most akkor már tényleg végigjátszom a Zeldát, azistenit!".)

    VálaszTörlés