2008. május 7.

Térgyem kalácsa 2.: futótérd



Kis utánaolvasás után kiderítettem, hogy a futótérd tünetei illenek rám a leginkább. A magyar nyelvű leírás is hasznos, én először angolul, runners knee formában találtam meg.

A gyenge kvadricepsz mellett, a futás közben kifelé vagy befelé álló lábfej és a túl agresszív edzésterv is okozhatja. A jó hír, hogy gyakorlatokkal szép lassan lehet erősíteni a térdkalácsot helyén tartó izmokat és a még jobb hír, hogy pl. az elliptikus gépeket addig is bátran lehet használni, ugyanis nem veszik igénybe a térdet. Azt hiszem kénytelen leszek megbarátkozni a gondolattal, hogy ilyen girlie cuccon kell bohóckodnom egy darabig.

Pár éve, mikor racquetballoztam, a könyököm gyulladt be hasonlóan fájdalmasan. De nem adtam fel, jegeltem ezerrel, szüneteket tartottam, változtattam a technikámon, tán még valamit súlyzóztam is hozzá és később már tudtam játszani megint (amíg volt kivel).

1 megjegyzés:

  1. ne felejtsük el, hogy harminc felett a legfőbb a gond a túlsúly. Ha 30 font extrával terheled az öreg csontokat, persze, hogy fáj. Fogyni kell először, aztán terhelni ...
    érdekes módon nekem is fájt úszástól os, de mint idővel kitapasztaltam, azért fájt mert a lábaimon nem volt elég terhelés, így a térdem olyan szabadságfokokban mozgott amit nem szeretett, rektam rá kis uszonyakat és most minden rendben.

    VálaszTörlés