2008. május 7.

Térgyem kalácsa

Az Asszonynak egy csomó nőismerőse van, akik naponta lefutnak 5 mérföldet (8 km). Nemrég elhatároztam, hogy én is el akarok jutni arra a pontra, hogy ez sikerüljön.

Szép lassan haladtam is, de sajnos a jobb térdem megvétózta a dolgot, emiatt kb. 10 napra rehabilitációs céllal felfüggesztettem az ügyet. Visszatérve teljesen visszavettem a tempót, vettem új cipőt és kocogás helyett gyalogolni kezdtem, odafigyelve, hogy szüneteket is tartsak. Sajnos még így is kezd visszatérni a fájdalom, úgyhogy elkezdtem utánanézni, hogy akkor hogy is van ez az egész.

A helyzet az, hogy a kocogás közben terhelés nehezedik a térdre és nálam valószínűleg az történik, hogy nem elég erős az azt körülvevő izomzat, úgyhogy széttrancsírozódik a térdizületem, meg a sok izé, ami még ott van. Igaz, valamiért csak a jobb lábamban -- lehet, hogy inkább gördeszkáznom kéne? :)

Elvileg az is probléma lehet, hogy egyenetlenség van az izmokban, így a térdemet oldalra húzzák menet közben.

Mikor ebbe az egészbe naivan belevágtam, azt hittem, hogy az egyetlen igazi akadály, az elhatározás és az akaraterő, hogy az ember rendszeresen rávegye magát a dologra. Közben meg rá kellett jönnöm, hogy mindenféle titokzatos erők dolgoznak itten, nem is olyan egyszerű a dolog.

Könyvet is vettem, ma kezdek bele.

Ha a térdem továbbra is bohóckodik, akkor kénytelen leszek szobabiciklizni, vagy azt a lépcsőzős szarságot használni. Azért ódzkodtam tőlük, mert számomra nem az akaraterő-t szimbolizálják, hanem azt, hogy "öregedő újgazdag vagyok". Az én szememben csak kicsit jobbak, mint a bokamelegítős aerobic.

5 megjegyzés:

  1. Csak próbáld ki a lépcsős szarságon vonszolni az újgazdag segged egy félórát és látni fogod értelmét.

    VálaszTörlés
  2. Nekem anno az úszástól (!) kezdett fájni a térdem. Az volt a gond, hogy mellúszás lábtempónál, amikor a lábamat összezárom a térdem kicsit oldalra feszül és ezt nem díjazták az izületek.
    Egy barátom, aki sokat futkorászik ajánlotta a Proenzi 3-at, ami kifejezetten az izületek, porcok erősítésére való. Nekem nagyon bejött, kb. 2 hét szedés után szépen elmúlt a térdfájás.

    Itthon vény nélkül lehet venni, azt sajna nem tudom a nagy vízen túl is lehet-e kapni, de valami hasonló biztos van. Legrosszabb esetben ha jössz haza, akkor tankolj fel belőle.

    VálaszTörlés
  3. Zsoltibá: kipróbáltam, nem fáj a térdem.

    Totya: a Proenzi-t megnézem és a hatóanyagok alapján valszeg találok helyi cuccot helyette. Kösz.

    VálaszTörlés
  4. Nálam is volt hasonló tünet és a doki szintén ízületerősítőt (Doma) írt fel, meg - annak ellenére, hogy nincs lúdtalpam - egy 3/4-es cipőbetétet, ami kicsit kifelé fordítja a térdemet, így nem feszül a térdkalács. Teljesen jó a futás, lépcsőzés, fallabda.
    Egy próbát megérne.

    VálaszTörlés
  5. Csikszem, a (nagyon) régi edzőcipőmben volt egy jó kis cipőbetét. Önmagában valszeg nem annak a hiánya okozta a problémát, hanem valszeg az öregség... :)

    VálaszTörlés