2006. december 29.

Eastern Standard Tribe



Már eléggé ki voltam éhezve valami jó sci-fire, úgyhogy letöltöttem a Palmomra Cory Doctorow Eastern Standard Tribe című könyvét.

A közeljövőben játszódó történet hőse, egy élete jó részét a neten töltő fiatalember, aki egy elég bonyolul üzleti gubancba keveredik. Picit Gibsonos az egész, de aztán mégsem, a hangsúly az online közösségek működésén van (emiatt Wikipédistáknak például érdekes lehet), a főszereplő pl. feketeöves vitabajnok, aki átállítja más időzónára az életritmusát, hogy jobban kapcsolatban tudjon maradni az online cimbijeivel, akik a keleti parti időszámítás szerint élnek, mikor ő Londonban van.

A szerzői joggal, szellemi tulajdonnal, p2p hálózatokkal is intenzíven foglalkozik, végül is a történet egy ezzel kapcsolatos üzleti ötletre épül.

Van pár nagyszerű tulajdonsága a könyvnek:

  • Rövid: 224 oldal. Én 2 nekifutásra olvastam el.
  • Mint Doctorow minden könyve, ingyenesen letölthető Creative Commons licensz alatt. Rengeteg formátumban megvan, nem kell bohóckodni a konvertálással.
  • Igaziból nem rossz a történet, bár lehet, hogy ugyanez a szint kétszer ennyi oldalon már zavart volna és csak azért tetszett, mert ennyire hamar pont került a végére.
Merem ajánlani egy kis könnyű olvasmányként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése