2006. december 12.

Kiotó, smiotó

Szokták basztatni az USA-t, hogy mekkora arrogáns köcsög, hogy nem írta alá a Kiotói egyezményt a széndioxid-kibocsátás korlátozásáról.

Ma olvasom a Newsweekben, hogy Kína és India 650 új szénerőművet épít, amiknek a CO2 kibocsátása a Kiotói egyezményben megspórolni vélt mennyiség 5-szöröse lesz.

Gyuri bácsi, a munkatársam szerint továbbra is az algáké a jövő.

9 megjegyzés:

  1. És vajon ki fogja rávenni Kínát, hogy korszerűsítsen? Kinek lesz hozzá elég gazdasági és katonai ereje?

    Úgy tűnik, csak a jóindulatukban bízhatunk.

    VálaszTörlés
  2. Nos, a környezetvédelmet ritkán szokták katonai erővel propagálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem kell ravenni, kialakul magatol.
    A kornyezetvedelem szorosan osszefugg a gazdasagi es szocialis fejlodes mertekevel egy adott orszagban (kiveve azokat a helyeket ahol azert nincs kornyezetszennyezes, mert nem ertek el az ehhez szukseges technologiai szintet).

    Kinara inkabb vhogy ugy kellene tekinteni, mint olyan orszagra ami 30 evvel ezelott mint gazdasagi, mint pedig tarsadalmi fejlettseget (itt most a kulturalt, civilizalt viselkedesre gondolok, ami legfokeppen abban nyilvanulna meg, hogy az ember mas erdekeit is tiszteletben tartja, nem csak a sajatjat) tekintve el volt maradva Europatol kb. 50 evvel.

    A gazdasagi felzarkozas az elmult 30 evben eleg jol haladt. Megfelelo gazdasagpolitika eseten nagyon gyorsan megy.

    A tarsadalom fejlodese viszont nem ilyen egyszeru dolog.
    Ugye Kina sem volt mindig ilyen, hogy leszarok-mindenkit-eloretolakszom-a-sorban-nem-erdekel-semmi-csak-nekem-legyen-meg-amit-akarok! Ez egyertelmuen a Kulturalis Forradalom eredmenye. Elpusztitottak az egesz orszag kozos multjat, kulturajat, nincs peldakep, nincs mihez visszanyulni.
    Ehelyett van most a penz, a gazdagsag idealja, to be rich is glorious.

    Na, es hogy ennyi bevezetes utan raterjek a kornyezetvedelemre is:
    itt azt mondjak, hogy tudjak hogy mennyire kornyezetszennyezo amit csinalnak, de most nem engedhetik meg maguknak, hogy erre figyeljenek. Majd ha megerosodik az orszag es a gazdasag, majd akkor ezt is szigorubban fogjak venni.
    Ez ugyan eleg gyenge erv, de megis igy van: Europaban is sok olyan dolgot csinaltak a multban, amirol tudtak, hogy meg lesz a kovetekezmenye, de akkor nem az volt a legfontosabb.
    Persze ki mondja majd meg, hogy "na, akkor most mar eleg erosek es gazdagok vagyunk, most mar figyeljunk a kornyezetvedelemre!"? Ilyen soha nem lesz, mindig lesz vki, aki meg nem eleg gazdag.

    Ugyanaz fog tortenni, mint minden mas orszagban: akkor fog dramaian valtozni a hozzaallas, amikor mar komoly lesz a baj, mar nem lesz mit enni/inni, ami biztonsagos lenne.

    A "jo hir" az, hogy ez az ido mar lassan most itt van.
    Egyre tobb a botrany az elelmiszerbiztonsag miatt, ami a kornyezetszennyezesre vezetheto vissza.
    A tibeti vasut epitesenel (bar rengeteg tovabbi problemat vet fel), de mar odafigyeltek arra, hogy a leheto legjobban megorizzek az elovilagot, meg csak az image javitasara szolgal is, de nagy reszuk valoban mukodhet.
    Sot, mar azt is ki lehet nyiltan mondani (meg ha a hivatalos allaspont nem is ert egyet ezzel), hogy a szecsuani nagy vizeromu (3 Gorges) megepitese nagy hiba volt, a kornyezet pusztitasa es nem mellekesen masfel millio ember kitelepitese miatt.

    Szoval alakul ez, de hulyeseg azt varni Kinatol, hogy szigorubban vegye a kornyezetvedelmet mint Europa vagy Amerika.

    Egyebkent azon elgondolkozott mar vki, hogy mennyi mindent vasarolunk ami Kinaban keszult?
    Es hogy mennyivel csokkent az ara sok dolognak, pont amiatt mert Kinaban gyartjak?
    Es hogy miert olcsobb vmit Kinaban gyartani?

    Nem, nem igazan az olcso munkaero miatt!
    Hiszen igaz, hogy olcso a munkaero, de csak a szakkepzetlen!
    A jol kepzett munkaero draga, majdnem annyi mint Magyarorszagon!

    Foleg azert olcsobb a kinai gyartmany, mert leszarjak a kornyezetvedelmet.
    Es az a ceg, aki ezeket a termekeket megveszi, az pontosan tudja ezt.
    De a balfasz vasarlok Amerikaban es Europaban mar nem tudjak, legalabbis en nem hiszem.

    Bocs ha hosszu lett, de ilyen blog hozzaszolasnal talan nem gaz, vagy?

    VálaszTörlés
  4. Az indexen valaki nemrég elég meggyőzően érvelt amellett, hogy az egész felmelegedés-probléma nagyon túl van dimenzionálva.

    VálaszTörlés
  5. Nyenyec:

    De gondolj arra, hogy pl. Japánnak előbb fog fájni a savaseső, amit a szelek fölé fújnak, mint Kínának.

    Krisztian:

    Hát én nem vagyok jártas a témában, de a kulturális forradalom viszonylag hamar lecsengett, nem? Legalábbis mára már nincs napirenden, senki sem helyesli: "Today, the Cultural Revolution is seen by most people inside and outside of China, including the Communist Party of China and Chinese democracy movement supporters, as an unmitigated disaster, and as an event to be avoided in the future."

    A gazdagság ideálját illetően, Japánban hullámzik az amcsi életérzés és a hagyományőrzés trendisége, talán Kínában is így lehet.

    VálaszTörlés
  6. Az igaz, hogy a Kulturalis Forradalmat ma mar mint hibat emlegetik, de attol meg a hatasa jelen van minden nap.

    Amikor eled tolakszanak a sorban (mar ha egyaltalan sorba allnak), elut a rendorauto a zebran, ott es akkor kopnek a padlora amikor eppen rajuk jon, stb... ezek mind a Kulturalis Forradalom eredmenyei.

    A KF gyakorlatilag abbol allt, hogy tuzzel-vassal pusztitottak az 5000 eves kulturat amire olyan buszkek, deportaltak az ertelmiseget, es a vadparasztokat neveztek ki helyettuk.

    Kinaban nem trendi a hagyomanyorzes. Emlegetik az 5000 eves kulturat minden masodik mondatban, de a legtobb ember 2 osszefuggo mondatot sem tud beszelni rola. Ami itt meno, az az uj, a modern. Meg a termeszeti latnivalokat is kiepitik betonlepcsokkel, vidamparkkal es bevasarlokozponttal, ugy hogy a vegen nem is latod a termeszet szepseget egyaltalan, mert az gyakorlatilag elpusztult a "fejlesztes" soran...

    VálaszTörlés
  7. Gondolatébresztő bejegyzés, nagyszerű kommentek. Köszi érte!

    VálaszTörlés
  8. Krisztian:

    Durva. És Dél-Koreában, Tajvanon, Vietnamban nem ilyen türelmetlenek az emberek? A modern iránti láz és a környezetrombolás megvolt Japánban is. Idővel remélhetőleg Kína is túljut ezen az eufórián.

    VálaszTörlés
  9. mas azsai orszagokban azert nem ilyen durva a helyzet, mert ott sosem probaltak meg kiirtani a sajat kulturajukat. igy mindig van mihez visszanyulni, vmire tamazkodni, hivatkozni ha a kozossegrol, mas emberek tiszteleterol van szo.
    pl. thaifoldon mindig ott vannak/voltak a biddhista templomok ahol egyutt imadkozik a katona es a szerzetes, mindig van egy kozos pont ami osszekoti az embereket. kinaban pont ezt a kozos osszetarto erot gyengitettek meg/irtottak ki.

    VálaszTörlés